Kék úton, két lábon: Nyár a Balaton-felvidéken

Nagyvázsony-Balatonhenye

Szokatlan merészség, cudar időjárás és egy kellemes csalódás. Ezekkel jellemezhetném röviden azt a nyári hétvégét, amit a Balaton-felvidék lankáin töltöttem kéktúrázással. A visszatérés Nagyvázsonyba pedig felidézte a tavaly tavaszi bakonyi túra emlékeit is, így hamarosan sort kerítek az akkori élmények megörökítésére is. Most azonban következzen egy hosszú hétvége egy rövid bejegyzésben.

img_3895.JPG

Nagyvázsony nyár közepi kellemesen meleg, de szellős időjárása elkényeztetett bennünket a túra elején. Neki is vágtunk a napnyugati iránynak, az igazolófüzetet tehát folyamatosan előre felé lapoztuk a három napban. A Balatonhenye felé vezető úton különféle szerzetesrendek egykori jelenlétét őrző romokkal találkoztunk. Az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok és az itáliai alapítású ferences rendnek is volt a környező vidéken rendháza. Utóbbiak a tálodi kolostort foglalták el, miután azt elhagyták a pálosok. Ennek maradványa, egy megmaradt fal, a Kinizsi-forrás mellett áll. Mindkét kolostorromnál hangulatos pihenőt alakítottak ki a területet gondozók.

 img_3919.JPG

A félnapos túranap vége Balatonhenyéhez közeli sátorozással csúcsosodott ki. A szokatlan merészség jelző pedig itt érdemel újabb említést. A tervek szerint ugyanis a következő éjszakát is vadkempingezéssel, erdőszéli sátrazással kívántuk megoldani, részben kényszerből: nem sikerült szállást foglalni.A sátorverés előtt a faluban sörrel öblítettük le az út porát. Tipikus, az apró falvakra jellemző kocsma volt ez: az egyik ajtó a boltba, a másik a sörcsap felé nyílt. Így tudtam egy füst alatt elintézni a bevásárlást is. Szürkülő időben hagytuk magunk mögött a falut, hogy megfelelő táborhelyet találjunk. Némi kétségbeesés fogott el, mert sűrű erdei szakasz következett, a kivezető út így nem sok reménnyel kecsegtetett. Végül az erdőből kibukkanva a szőlődomb présházainak és tőkéinek zugában állítottunk sátrat.