Szoboravatás Mária-völgyben

A hazai Mária-kultusz még az államalapítás korára vezethető vissza. A legenda szerint Szent István ajánlotta fel országát Szűz Máriának. Az államalapító politikai érzékét nem csak az a bölcs belátás dicséri, hogy országának boldogulását a nyugati keresztségben látta; hanem éppen az a cselekedete is, amellyel Máriának ajánlotta fel hazáját. Mint arról forrásaink is tanúskodnak, az uralkodó Szent Pétert választotta országa védőszentjéül, azaz egyszersmind Rómának ajánlotta koronáját. Imre herceg halála után, a trónörökös nélkül maradt uralkodó azon okból változtathatta meg korábbi döntését, hogy elkerülje Magyarország pápai függését és az egyházi hűbéruraságot a királyság felett.

Tehát a köztudatban Magyarország patrónusaként ismert Mária, az országban számos helyen örvend különös tiszteletnek és alakultak ki zarándokhelyei. Annak, hogy a korábbi évtizedekben – de akár az azt megelőző időkben is – mennyire meghatározó volt az emberek számára a hit, ékes bizonyítékai az út menti keresztek és más hálából állíttatott emlékművek, amelyekkel a legkülönfélébb helyeken találkozhat a túrázó.

img_2559.JPGA Pilisi Parkerdő koordinálásával újult meg a szobor.

Egy ilyen szobor állított emléket a perbáli erdőben egy múlt század eleji megmenekülésnek. A szóbeszéd szerint az erdőn át igyekvő mesterembert egy vadkan támadta meg, ám egy fára felmászva túlélte ezt a támadást, amelynek helyére hálából Szűz Máriát ábrázoló szobrot állíttatott. A kőből faragott emlék azonban nem állta ki a 20. század próbáját. Az alkotás elpusztult, a helyeiken kívül a völgy elnevezése őrizte meg ezt a történetet: Mária-völgy. Az eredeti szobor felállítása után több, mint 100 évvel újra méltó módon áll Szűz Mária szobra a perbáli erdőben. A településről rövid, alig 1,5 órás kényelmes sétával érhető el a tisztás. A szentelést Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök végezte. A falubeliek népes delegációja és magas rangú vendégek, ki-ki lábon vagy autóval tette meg a valamivel több mint 4 km-es szakaszt.

terkepreszlet.jpgJelölik a helyet a turistatérképek.
(A Budai-hegység: Turistakalauz térképpel. Cartographia, 2008., 110., részlet)

Innen autókkal, jómagam gyalog indultunk tovább, hogy a közeli Meszes-hegy csúcsán lévő kereszt megáldásán is ott lehessünk. Ahogy megtudtam, ez a kereszt többek között csodás gyógyulásokért mond hálát az állíttató szándéka szerint. De intő és óvó jele ez a falu közössége számára, hogy hitükre, Isten és ember, Isten és a természet megbonthatatlan kapcsolatára figyelmeztessen.

img_2562.JPGMegszentelték a hegy tetején álló keresztet is.

Nehéz volna egyetemes és mindenki számára örök érvényű bölcsességet megfogalmazni, én mégis hiszem és vallom, hogy a túrák során felkeresett vagy érintett zarándokhelyek, emlékek és más szakrális terek közelebb hozzák nekünk Istent, talán közelebb kerülünk az általa teremtett világhoz, a természethez és annak minden kincséhez, értékéhez. A renoválók szándéka szerint olyan hellyé válhat majd a perbáli Mária-völgyben felújított szobor körüli tisztás, ahol csendes elmélyedésekkel vagy imával lehetőség lesz gondolkodni mindezekről.